ZEMLJA PORIJEKLA: Njemačka

OPĆI IZGLED: Njemački ovčar je srednje velik, blago je izdužen, snažan i dobro razvijenih mišića, kosti su suhe, a cjelokupna građa čvrsta.

BITNE PROPORCIJE: visina grebena iznosi kod mužjaka 60-65 cm. Duljina trupa nadmašuje visinu grebena za 10-17%.

standard

Anatomija

1. GLAVA                           2. VRAT
3. DONJA VILICA           4. GORNJA VILICA
5. PODLAKTICA              6. GREBEN
7. LEĐA                             8. KRIŽA
9. SAPI                              10. BUTNA KOST
11. PODKOLJENICA     12. SKOČNI ZGLOB
13. ŠAPA                           14. PREDNJE DOŠPLJE
15. LAKAT                        16. NADLAKTICA
17. RAME

ĆUD: Njemački ovčar po ćudi mora biti uravnotežen, čvrstih živaca, samopouzdan, apsolutno neusiljen (osim u stanju razdraženosti) i potpuno dobroćudan, k tome pažljiv i poslušan. Mora posjedovati odvažnost, borbenost i čvrstinu kako bi bio prikladan za psa pratioca, čuvara, psa za obranu i zaštitu, te službenog psa.

GLAVA: glava ima oblik klina, veličina glave je prikladna (duljina oko 40% visine grebena), bez da je nezgrapna ili izdužena, po cjelokupnom izgledu suha, među ušima umjereno široka. Čelo je, gledano sprijeda ili sa strane, samo malo izbočeno i bez ili sa samo malo naznačenom srednjom brazdom. Odnos gornjeg dijela glave i gubice iznosi 50% prema 50%. Širina gornjeg dijela glave otprilike je jednaka njegovoj duljini. Gornji dio glave (gledano odozgo) se od ušiju prema vrhu nosa ravnomjerno sužava, te preko kosog, ali ne oštro izraženog stropa prelazi u gubicu klinastog oblika. Nosni hrbat je ravan, uleknut ili izbačen nosni hrbat nije poželjan. Usne su zategnute, priljubljene i tamne boje.

NJUŠKA: mora biti crna

ZUBALO: mora biti snažno, zdravo i potpuno (42 zuba po zubnoj formuli). Njemački ovčar ima škarasti zagriz, tj. sjekutići se moraju zatvoriti u obliku škara pri čemu gornji sjekutici prekrivaju donje sjekutiće. Klještasti zagriz, pregriz i podgriz su greške, isto tako i veći međuprostor među zubima (nepotpunost zubala). Greška je isto tako, ravna linija sjekutića. Čeljusti moraju biti snažno razvijene tako da zubi mogu biti duboko usađeni u desni.

OČI: srednje velike, bademastog oblika, lagano koso postavljene i nisu izbačene. Boja očiju treba biti što je moguće tamnija. Svijetle, prodorne oči nisu poželjne jer narušavaju izraz psa.

UŠI: Njemački ovčar ima uspravno nakošene uši srednje veličine, simetrično uzdignute (nisu pomaknute ustranu) sa šiljastim vrhovima, naprijed okrenutih ušnih školjki. Prema natrag utegnute uši u pokretu, odnosno u stavu nisu greška.

VRAT: vrat treba biti snažan, dobro razvijenih mišića i bez podvoljka. Njegov kut prema trupu (horizontalni) iznosi oko 45 stupnjeva.

TRUP: gornja linija ide bez vidljivog prekida od korijena vrata preko jasno uočljivog grebena i preko leđa, koja savim blago padaju u odnosu na horizontalu, do blago padajućih sapi. Leđa su čvrsta, snažna i dobro razvijenih mišića. Slabinski dio leđa je širok, snažan i dobro razvijenih mišića. Sapi trebaju biti duge i blago se spuštati (oko 23 stupnja prema horizontali) i bez prekida gornje linije prelaziti u korijen repa.

GRUDI: trebaju biti umjereno široke, donji dio grudiju što je moguće dulji i izraženiji. Dubina grudiju treba iznositi oko 45-48% visine grebena. Rebra trebaju biti umjereno zaobljena, bačvaste grudi su isto tako greška kao i plosnate grudi.

REP: dopire barem do skočnog zgloba, ali ne preko sredine stražnjeg došapja. Na donjoj strani je nešto dulje odlakan, u blagom luku, visi nadolje, pri čemu je u stanju uzbuđenosti i u pokretu jace uzdignut, ali ne iznad horizontale. Operativne korekcije su zabranjene.

UDOVI
PREDNJI UDOVI: prednji udovi su ravni gledano sa svih strana, gledano sprijeda potpuno paralelni. Lopatica i nadlaktica su jednake dubine i pomocu snažnog mišićja čvrsto pričvršćene za trup. Kut lopatice i nadlaktice iznosi u idealnom slučaju 90 stupnjeva, a dozvoljeno je do 110. Laktovi ne smiju biti izbočeni, niti u stavu niti u kretanju, a isto tako ni utisnuti. Sa svih strana gledano podlaktice su ravne i međusobno potpuno paralelne, suhe i čvrstih mišića. Prednje šapje ima duljinu 1/3 podlaktice i postavljeno je prema njoj pod kutem od oko 20 do 22 stupnja. Suviše ukošteno prednje šapje (više od 20 stupnjeva) kao i strmo prednje šapje (manje od 20 stupnjeva) štete radnoj sposobnosti, naročito izdržljivosti.

ŠAPE: okrugle, pravilno zatvorene i zaobljene, mekuši tvrde, ali ne ispucane. Nokti su snažni i tamne boje.

STRAŽNJI UDOVI: stražnje noge su postavljene blago prema natrag pri čemu stoje međusobno paralelno gledano odostraga. Natkoljenica i potkoljenica su približno jednake duljine i tvore kut od oko 102 stupnja, butine su snažne i dobro razvijenih mišića. Skočni zglobovi su snažni i čvrsti, stražnje došapje stoji uspravno ispod skočnog zgloba.

ŠAPE: zatvorene, blago zaobljene, mekuši tvrde i tamne boje, nokti su snažni, zaobljeni i isto tako tamne boje.

KRETANJE: Njemački ovčar je kasač. Udovi po duljini i kutovima moraju biti tako usklađeni da se stražnje noge mogu pomicati prema trupu bez bitne izmjene leđne linije, a prednje noge u istoj mjeri istaknuti. Prevelika otvorenost kutova stražnjih nogu smanjuje čvrstocu i izdržljivost, a time i radnu sposobnost. Kod pravilnih tjelesnih proporcija i kutova nogu nastaje izduženi hod koji se drži tla i odaje utisak kretanja bez napora. Ako je glava pomaknuta prema naprijed i rep blago uzdignut, onda kod ravnomjernog i mirnog kasa nastaje blago valovita i neprekinuta linija koja se pruža od vrhova ušiju, preko zatiljka i leđa do vrha repa.

KOŽA: koža (labavo) priliježe, ali ne tvori nabore.

KRZNO
KAKVOCA DLAKE: pravilna dlaka za njemačkog ovčara je tvrda dlaka s poddlakom. Pokrovna dlaka treba biti što je moguće gušća, ravna, tvrda i čvrsto priljubljena. Na glavi, uključivši unutarnju stranu uha, prednjoj strani nogu, šapama i prstima je kratka, vrat je nešto dulje i jače odlakan. Na stražnjoj strani nogu dlaka se produljuje do zgloba prednjeg šapja odnosno do skočnog zgloba, na stražnjoj strani butina tvori umjerene gaće.

BOJA: crna sa crvenosmeđim, smeđim, žutim do svijelo sivim oznakama. Crna i siva jednobojna, uz sivu s tamnijim primjesama, crnim plaštom i maskom. Neupadljive male bijele oznake na prsima kao i vrlo svijetla unutrašnja strana šapa su dozvoljene, ali nisu poželjne. Njuška mora biti kod svih varijanti crna. Nedostatak maske, svijetlu do prodornu boju očiju kao i svjetle do bjeličaste oznake na prsima i unutrašnjoj strani šapa, svijetle nokte i crveni vrh repa treba ocijeniti kao slabost pigmenta. Poddlaka posjeduje blagu sivu nijansu. Bijela boja nije dozvoljena.

VISINA/MASA
– MUŽJACI: visina grebena 60-65cm
masa 30-40kg

– ŽENKE: visina grebena 55-60cm
masa 22-32kg

TESTISI: mužjaci trebaju imati dva testisa normalnog izgleda potpuno spuštena u skrotum.

GREŠKE: svako odstupanje od prije navedenih točaka treba smatrati greškom. koja se ocjenjuje razmjerno svom stupnju.

TEŠKE GREŠKE: odstupanje od prije opisanih oblika pasmine koja štete radnoj sposobnosti.

GREŠKE UŠIJU: preširoko postavljene uši, prevelike uši, uši koje nisu paralelne, loše usađene uši. Znatan manjak pigmenta. Jako narušena cjelokupna čvrstoća.
Manjak zubiju: svako odstupanje od škarastog zagriza i zubne formule, ukoliko se ne radi o diskvalificirajućim greškama.