Njemački ovčar je oličenje prirodne snage, skladne građe, izuzetne intelegencije i to sve zahvaljujući vizionarstvu i napornom radu kapetana Max von Sthepanitza koji je on započeo prije više od 100 godina.Danas smo i sami jedna od mnogih uzgajivačnica njemačkih ovčara koja ide u pravcu ideala koji je zadan standardom izgleda i naravi ove pasmine.

belona-njemacki-ovcarNjemački ovčari su u ovim vremenima izgubili svoj prvi zadatak, ali su prihvaćeni kao nezamjenjivi u mnogim situacijama kao partneri ljudima koji spašavaju stradale, traže nestale, hvataju odbjegle, čuvaju imovinu, pomažu slijepima. Sve navedeno spada u neki od programa za koje se njemački ovčar može vrlo upješno školovati. Školovanje ovih pasa za svakog tko se sa time bavi predstavlja pravo zadovoljstvo i vrlo brzo daje odgovor zašto se sve rjeđe koristi riječ dresura. Kad bi se govorilo dresura njemačkih ovčara, nama bi to ličilo na nametanje volje, a u praksi se pokazalo da oni rado uče i sa lakoćom i vrlo pouzdano obavljaju naučeno. Nikako se ne smije zaboraviti da je njemački ovčar izuzetno ugodan i pouzdan kao obiteljski pas, koji se sa posebnim veseljem odnosi prema svim članovima obitelji bez obzira na njihovu dob.
Uzgoj njemčakih ovčara je vrlo zahtjevan ako mu se pristupa sa svih aspekata koji se nameću. Ako se ima na umu da uzgoj ne smije biti njihovo puko razmnožavanje, već se od uzajivača očekuje da radi postizanja standardnih vrijednosti vrši odabir i selekciju i to već kod odabira jedinki koje koristi za parenje pa sve u novom ciklusu od dobivene štenadi. Štenad njemačkih ovčara u svom vrlo brzom razvoju zahtjeva od uzgajivača mnogo znanja o samoj pasmini, a isto tako i osnovna znanja o porodiljstvu, zoohigijeni i ishrani. U periodu kad se nalazi kod uzgajivača, štenad prolazi određene razvojne faze koje se ne mogu nadoknaditi u kasnijoj životnoj dobi, te je iz tog razloga vrlo bitno da li uzgajivač ima potrebno znanje, uvjete i volju kako bi štenad što spremnija došla do svojih budućih vlasnika. Naime u starosti od četvrtog do osmog tjedna života štenad njemačkih ovčara mora proći određen ciklus socijalizacije, a s obzirom da leglo ostaje kod uzgajivača najmanje osam tjedana to može obaviti samo sam uzgajivač. Odabir šteneta za svakog kupca na određen način može biti vrlo stresno i puno nedoumica kod odabira ako u leglu ima više štenaca. Kod kupovanja šteneta, osoba koja ga nabavlja, može se osim prvog dojma jedino osloniti na informacije koje će dobiti od samog uzgajivača njemačkih ovčara te je stoga važno uzeti u obzir iskustvo, tradiciju i rezultate koje uzgajivač postiže u svojim uzgojnim programima.